Elektrikli Bİsikletlerin Yük Kapasitesi Ne Kadar?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:32 Kategori: Yorum: Yorum Yap

Elektrikli Bİsikletlerin Yük Kapasitesi Ne Kadar?

Elektrikli Bisiklet Taşıma Kapasitesi Kaç Kilo?
Elektrikli bisikletler genel olarak şekil ve büyüklük bakımından incelendiğinde bu bisikletlerin tek kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiğini söyleyebiliriz. Ancak koltukların tek kişinin sığabileceğinden biraz daha geniş ve uzun olması ve kataloglarda elektrikli bisikletlerin 120kg’a kadar taşıma kapasitesinin olduğunun belirtilmesi iki kişi binilebileceğini gösteriyor. 

Elektrikli Bisiklet Taşıma Kapasitesi Kaç Kilo?
Elektrikli bisikletler genel olarak şekil ve büyüklük bakımından incelendiğinde bu bisikletlerin tek kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiğini söyleyebiliriz. Ancak koltukların tek kişinin sığabileceğinden biraz daha geniş ve uzun olması ve kataloglarda elektrikli bisikletlerin 120kg’a kadar taşıma kapasitesinin olduğunun belirtilmesi iki kişi binilebileceğini gösteriyor. Bizlerde bu konuyu incelemek istedik ve net bir cevap alabilmek için elektrikli bisikletle edindiğimiz tecrübeler ışığında konuya değindik.
Elektrikli Bisiklete İki Kişi Binebilir Miyim?
Aslında olaya tek ya da iki kişi diye bakmamak lazım. Malum 60kg olanda var 100kg olan da var. Elbette ikisinin farkı olacaktır. 60kg olan iki kişi elektrikli bisiklete beraberce binerken problem yaşamayabilecekken bu kilo 100'e çıktığında tek kişi neredeyse iki kişinin ağırlığına ulaşabiliyor. O yüzden bu konuda biz de test aşamasında ortalama değerler kullanmak açısından 55 kg ve 75 kg olarak iki kişi yani toplamda 130kg’ı denedik elektrikli bisikletimizde. Bu değer katalogda yazan maksimum taşıma kapasitesi 120kg’ın bile üzerindeydi. Çekinerek yaptığımız bu denemede bir sorun çıkmadı. Hızımız da öyle gözle görülecek kadar düşmedi. Ama tabiki gerek kalkışta gerek hızlanmada tek kişi gibi hızlanmadı. Ama bu test sonucunda 120 kg’ı rahatlıkla taşıdığını söyleyebiliriz.
İki Kişi ile Elektrikli Bisiklet Yokuş Çıkabilir Mi?

15 derecelik bir yokuş
Elektrikli bisikletlerin yokuş performansından şuradaki yazımızda biraz bahsetmiştik. Ancak burada yine bir analiz yapmak gerekirse tekrardan tecrübelerimiz ışığında bu soruyu cevaplamak en iyisi. Yokuş konusunda tek kişi bile zorlanabilen elektrikli bisiklet acaba iki kişiyle yani yaklaşık 100-120kg yükle yokuş çıkabilecek miydi? Bu bizim de en çok merak ettiğimiz sorular arasındaydı ve testimiz sonucunda şunları gördük: İki kişi yokuş çekabilme konusunda cevabımız hem “evet” hem de “hayır”. Çünkü iki kişi de göreceli bir kavram. Bizler iki kişi yerine direk kilo vererek yorum yapalım. Tecrübelerimiz 15 derecelik yokuşta ortalama 65'er kilodan 130kg’lık yük ile (iki kişi) sağdaki şekilde resmedilen diklikteki yokuşu çıkılamayacağını gösterdi. Ancak denediğimiz başka bir şey daha oldu o da; yine aynı kiloda iki kişi ile resimdeki dikliğin yarısı yani yaklaşık 8-10 derecelik yokuşu zorlansak da iki kişi çıkabildik.
Elektrikli Bisiklet ile Yük Taşıyabilir Miyim?

Elektrikli bisiklet ile yük olarak genelde damacana taşınıyor
Genel olarak bir yerden bir yere gitmek için günlük ihtiyacı karşılamaya yarayan elektrikli bisikletler yapı itibariyle zaten küçük olduklarından çok fazla yük taşımaya fiziksel olarak pek el vermiyorlar. Aznca bazı ticari ihtiyaçlar elektrikli bisiklet ile yük taşımayı gerektirebiliyor. Tabiki lokantaların yaptığı yemek servislerinden bahsetmiyoruz. Daha ağır olan su dapıtım servisi elemanlarından bahsediyoruz. Tanesi 15-20kg olan damacanaları elektrikli bisikletin bagajına sığdırmak gibi bir imkanları olmadığı için bazı servis elemanları elektrikli bisikletin ön tarafına (ayak konulan yer) iki adet danacana sığdırarak servise çıkabiliyorlar. Burada dikkat edicek nokta güvenliğinizdir. Zira dengenizi ve fren yapma güvenliğinizi mutlaka göz önünde bulundurun. Aksi takdirde maksimum taşıma kapasitesini aşmadığınız sürece elektrikli bisikletinizle tabiki yük taşıyabilirsiniz.
50-60 kilo olan birisi dolu bir aküyle yaklaşık 80 kilometre giderbilirken, bu uzunluk; kilosu daha fazla olan sürücülerde, iki kişi binilen veya yük taşınan bisikletlerde haliyle düşecektir. Çünkü ne kadar ağırlık olursa, elektrik sarfiyatı da o kadar artmaktadır.
İki kişi binilen elektrikli bisikletlerde kalkış hızı düşer.
Yine iki kişi binilen elektrikli bisikletlerde maksimum hızınız gözle görülmeyecek kadar olsa da düşer.

0 yorum :